Rampenkind geluk bij een ongeluk?


Bestaat geluk bij een ongeluk? Kinderen die al meerdere keren een trauma hebben meegemaakt kunnen baat hebben bij meer ongeluk.

Hoeveel pech kan je hebben. Nou best wel veel zeggen onderzoekers. Kinderen die te maken krijgen met de gevolgen van een natuurramp zoals een aardbeving of overstromingen zoals recentelijk in Pakistan hebben vaak psychische problemen. Dit klinkt logisch.

Maar nu hebben onderzoekers ook ontdekt dat deze gebeurtenissen heftige emoties oproepen die eerdere zware ervaringen naar boven halen. Hierdoor kan de psychische schade voor een kind dat al een nare ervaring had, zoals geweld of misbruik extra hard geraakt worden door de gevolgen van een natuurramp.

Maar het kan ook een lichtpuntje bieden. Zo worden kinderen soms psychologisch ondersteund na een ramp door nationale of internationale psychologische specialisten. Hierdoor kunnen ook eerdere en/of diepere psychische problemen of trauma’s aan het licht komen en verholpen worden. Rampen kunnen er dus voor zorgen dat kinderen na jaren eindelijk in contact komen met sociale instellingen die ze al veel eerder goed hadden kunnen gebruiken.

Een van de problemen is dat ouders vaak opgeroepen worden om hun kind te beloven dat zij zorgen dat de kinderen veilig zijn. Maar niet elke ouder is in staat om deze belofte waar te maken, soms zelfs niet zonder ramp. Hierdoor raken kinderen volgens de onderzoekers in de war en hebben ze niet de houvast die ze nodig hebben.

De onderzoekers hebben aangekondigd in de toekomst veelvuldig samen te gaan werken met het Rode Kruis om zo kinderen met dubbele trauma’s extra snel op te merken en goed te helpen.

Foto: Red Cross int.