Ramadan schaadt economie

2,5 procent minder productiviteit


moskee

Dit weekend wordt de Ramadan afgesloten met het Suikerfeest. Daarmee komt een einde aan een periode van grote geestelijke betekenis voor moslims, maar ook van lichamelijke schade. Maar hoe zit het met de economie? De Jordaanse econoom Samer Sunnuqrot heeft enkele jaren geleden al berekend dat in landen waar moslims de meerderheid vormen, zoals Indonesië of Jordanië, de productiviteit tijdens Ramadan afneemt met 35 tot 50 procent.

In veel van dit soort landen ligt tijdens Ramadan de economie meer of minder stil. Vergaderingen worden uitgesteld, beslissingen tot na de Ramadan verschoven. Dat negatieve effect wordt gedeeltelijk opgeheven door een hogere consumptie, aangezien veel moslims tegen het einde van de heilige maand nieuwe kleding kopen en grote banketten aanrichten voor het Suikerfeest.

In het westen, waar moslims een minderheid zijn, wordt natuurlijk minder rekening gehouden met de vastenmaand. Het leven gaat gewoon door en werkgevers zijn minder geneigd maatregelen te nemen. Maar ook hier gaat de productiviteit van moslims naar beneden. Rumy Hasan, van de University of Sussex (GB), berekende dat iedere Ramadan een afname van 42 productieve uren per moslim-werknemer laat zien. Dat komt neer op een verminderde productie van 2,5 procent per moslim werknemer per jaar.

Dat komt hoofdakelijk door de lichamelijke belasting van moslims, die in de Europese zomer maar zes uur per etmaal mogen eten en drinken. En als ze eten, is het vaak voeding rijk aan suikers en vetten, waardoor werknemers ook overdag niet optimaal presteren. Zeker als het warm is en dehydratatie aan de mix wordt toegevoegd.

Deze cijfers tonen aan dat de Ramadan een behoorlijke druk legt op de economie, zeker als een land veel moslims kent. Economische groei is dan ook lager in gebieden waar moslims zich streng aan de regels houden, bleek eerder uit Indonesisch onderzoek. Geestelijke rijkdom daarentegen, is natuurlijk niet in cijfers te vangen.