Raketontwerper maakt pan


Wat James Dyson voor stofzuigers heeft gedaan, doet Dr Thomas Povey nu voor pannen. Hij heeft een simpel huishoudelijk gebruiksvoorwerp met een paar simpele aanpassingen ingrijpend verbeterd. Povey is eigenlijk een ontwerper van raketmotoren, maar hij heeft een serie pannen ontworpen die veel sneller heet worden en 40 procent minder energie nodig hebben.

Povey is ook bergbeklimmer en hij had moeite om op grote hoogte water te laten koken. Gewone pannen laten veel te veel energie verloren gaan, zo ontdekte hij. De meeste energie gaat naar het verhitten van de pan, niet naar de inhoud ervan. Met zijn kennis van raketmotoren – Povey ontwerpt het deel dat erg heet wordt – ging hij aan het werk.

Het resultaat is de Flash, een pan die overal even warm wordt en dus efficiënter is. Verschillende chefs hebben hem uitgeprobeerd en zijn zeer tevreden. De Flash kan op alle gangbare warmtebronnen worden gebruikt. Er zitten ‘kanalen’ van aluminium aan de zijkant die de warmte transporteren langs de zijkant van de pan.

De Flash serie wordt voorlopig alleen verkocht via de Britse online retailer Lakeland, maar zal ongetwijfeld ook in andere winkels terecht komen.