Raket stuk? Afrekenen!


Het zit de Russische ruimtevaart niet mee de laatste tijd. De regering van het land heeft de oplossing: betalen. Premier Dmitri Medvedev heeft gezegd dat de leiding van de ruimtevaartorganisatie Roscosmos uit eigen zak de schade moet betalen die in de toekomst wordt geleden als er weer een raket een ongeluk krijgt.

Afgelopen weekend ging een Mexicaanse satelliet verloren toen de Proton draagraket niet meer te besturen viel. Schade: 341 miljoen euro. Op 8 mei verongelukte een Progress raket toen twee trappen zich niet goed van elkaar scheidden. Hoeveel schade daarbij werd geleden, is niet naar buiten gebracht.

De directie van Roscosmos mag dergelijke tegenslagen in de toekomst in de portemonnee voelen. Hoewel ze de miljoenenschade niet op zullen kunnen hoesten, is de waarschuwing van Medvedev helder: wie faalt, zal de consequenties moeten aanvaarden.

Vice-premier Dimitri Rogosin, politiek verantwoordelijk voor het ruimtevaartprogramma, sprak daarna zelfs van een systeemcrisis. Hij kondigde een nieuw staatsbedrijf aan dat technologie moet gaan ontwikkelen. Want dat Roscosmos verouderde spullen gebruikt, daar is vriend en vijand het wel over eens.

Maar of een nieuwe organisatie het antwoord is, valt te betwijfelen. Rusland lijdt onder de sancties die zijn ingesteld na hun militaire actie tegen Oekraïne. Recent hielden de arbeiders die het nieuwe ruimtecentrum Vostotsjny moeten bouwen een hongerstaking. Ze hadden al maanden geen salaris meer gehad. Nog dit jaar moet de eerste raket van daar worden afgeschoten.