Radiologen zien gorilla niet


In 1999 werd een opzienbarende ontdekking gedaan: mensen die op één ding letten, zien daardoor andere dingen niet. Proefpersonen moesten naar een video kijken van basketbalspelers en tellen hoe vaak die de bal overgooiden. Na de video werd aan de proefpersonen gevraagd of ze nog iets opmerkelijks hadden gezien. Bij de helft was dat niet het geval.

Gek, want dwars door het beeld liep een man in een gorillapak.

Zouden ook professionals die goed getraind zijn in observatie last hebben van dit fenomeen van Inattentional Blindness? Aan Harvard Universiteit (VS) werd aan 24 radiologen gevraagd naar röntgenfoto’s van longen te kijken en te vertellen of ze daar kankercellen op zagen. Die moesten ze met een muisklik aangeven.

Die taak ging de radiologen uitstekend af. Ze zijn getraind op het vinden van cellenclusters. Wat 82 procent van de radiologen niet zag, was dat er in sommige foto’s een plaatje van een gorilla was geplakt (zie foto). Deze was 48 keer zo groot als de kankercellen waarnaar de radiologen zochten. Zelfs nadat ze was gevraagd of ze iets ongewoons hadden opgemerkt, haalden 20 van de 24 radiologen hun schouders op.

Het experiment werd herhaald met medische leken, die een snelle cursus kankercellen opsporen hadden gekregen. Van deze groep zag niemand de grote aap op de foto.

Het experiment werd uitgevoerd door het Visual Attention Lab van Harvard Medical School.