Radioactieve tonijn gevonden


De ramp bij Fukushima.

Aan de Amerikaanse westkust is een partij radioactieve tonijn gevangen. De straling komt uit Fukushima in Japan.

Een paar weken terug spoelden de eerste huishoudelijke spulletjes uit Japan aan in Amerika en Canada. En nu zwemmen er ook vissen rond die afkomstig zijn van de Aziatische kant van de Stille Oceaan. Hoe weten we dat laatste? Omdat die vissen een verhoogde radioactiviteit vertonen. Onderzoek van die straling heeft uitgewezen dat het afkomstig is uit de centrale bij Fukushima.

Het gaat om relatief veilige waarden, de radioactieve tonijn kan zelfs nog gewoon worden geconsumeerd zonder gevaar voor de gezondheid. Een vismaaltijd van 200 gram betekent dat een mens 0,064 microsievert via cesium 134 en 137 binnenkrijgt. Per jaar krijg je al 2300 microsievert aan natuurlijke radioactiviteit binnen.

Sterker nog, wetenschappers zijn blij met de vervuilde vis. Daardoor kunnen ze veel meer te weten komen over migratie van vissen in de Stille Oceaan. De komende tijd willen onderzoekers ook haaien, schildpadden en watervogels vangen om te zien of die zijn vervuild met radioactiviteit. Als dat zo is, steken die beesten dus ook de oceaan over.

Follow Faqtman on Twitter