Radioactieve bacterie valt tumor aan


Combineer de twee grootste bedreigingen voor tumoren en je hebt het ultieme wapen in handen, dachten Ekaterina Dadachova en Claudia Gravekamp van het Albert Einstein College of Medicine (VS). Zij behandelden muizen met alvleesklierkanker met radioactieve bacteriën. Met succes, schrijven ze in PNAS.

Alvleesklierkanker is een van de agressiefste kankersoorten. Minder dan 1 op de 25 patiënten leeft nog 5 jaar na de diagnose. Vaak falen de chemotherapie, radiotherapie en de vele operaties doordat de ziekte zich razendsnel door het lichaam verspreidt.

De nieuwe hoopgevende behandeling werkt als een tweetrapsraket. De bacterie Listeria monocytogenes wordt in verzwakte vorm snel door het afweersysteem opgeruimd in gezond weefsel, maar omdat de uitgezaaide tumoren vaak het immuunsysteem plaatselijk platleggen, kan de bacterie daar gewoon zijn gang gaan. Vervolgens komen de radioactieve antilichamen, die aan de bacterie waren gehangen, vrij en leveren de tumor een dodelijke dosis straling op.

Muizen met alvleesklierkanker die de bacteriën kregen ingespoten kregen 90 procent minder uitzaaiingen. Dat was zelfs een groter effect dan Dadachova en Gravekamp hadden verwacht, en dat biedt hoop voor alvleesklierpatiënten.

Toch zijn er ook tegengeluiden te horen. Zo lijkt de behandeling niet te werken bij de hoofdtumor in de alvleesklier zelf. Verder vinden andere wetenschappers dat de hoeveelheid gemeten straling in de lever en andere interne organen van de muizen verontrustend hoog. Het lijkt er dus op dat de bacterie niet voldoende uit het gezonde weefsel verdwijnt. Dadachova en Gravekamp hopen hun behandeling met meer onderzoek effectiever én veiliger te maken.