Radioactief schip gevonden


In de Stille Oceaan, niet ver van de miljoenenstad San Francisco is een scheepswrak gevonden. Slecht nieuws: het is radioactief. Het gaat om de USS Independence, een schip met een kleurrijke geschiedenis. Het begon ooit als kruiser, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het omgebouwd tot vliegdekschip. Het schip streed mee tegen de Japanners in de Stille Oceaan.

Na de oorlog wisten de Amerikanen niet goed wat ze met hun vele schepen aan moesten. De Independence werd daarom maar gebruikt bij atoomproeven bij het Atol Bikini, in de Stille Zuidzee. Het lag op 750 meter van de plek waar in 1946 een atoombom tot ontploffing werd gebracht, maar opmerkelijk genoeg zonk het schip niet. Het werd terug naar de Amerikaanse kust gesleept, om te bestuderen.

Toch was het radioactieve schip flink beschadigd, het dreigde in 1951 te zinken. Daarop werd het naar open zee gesleept en tot zinken gebracht. Ongelooflijk maar waar: vervolgens werd door alle betrokkenen vergeten te noteren waar het precies lag.

Nu heeft de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) het schip opnieuw gevonden, 900 meter onder het wateroppervlak, 80 kilometer uit de kust. Er zouden zelfs nog vliegtuigen aan boord zijn. NOAA gaat het schip goed bestuderen en proberen vast te stellen hoe radioactief het nog is.