Racisme neemt toe in VS


Toen Barack Obama in 2008 president werd van de Verenigde Staten, werd dat door veel commentatoren gezien als het einde van racisme. Als een zwarte man president kon worden, dan was het land eindelijk een equal opportunity samenleving geworden. Nu, bij de volgende verkiezingen, blijkt het omgekeerde waar: Amerika is racistischer dan vier jaar geleden.

De voormalige republikeinse presidentskandidaat Michelle Bachmann is door verschillende media beticht van racisme. Ze noemde een zwart kind een 'teer baby'. Ze is een favoriet van de rechtse vleugel van de Republikeinse Partij, de 'Tea Party'

Vooral republikeinen blijken nogal wat vooroordelen te hebben; 79 procent heeft een ‘anti-zwarte houding’, zoals onderzoekers van Stanford University en de universiteit van Chicago het noemen. Onder democraten is dat 32 procent. In beide gevallen zijn die percentages gestegen sinds 2008, een teken dat het racisme in de VS juist is toegenomen onder een zwarte president.

Mensen die negatief staan tegenover zwarte Amerikanen vinden ook dat Obama het veel slechter doet dan mensen die beweren neutraal te staan tegenover rassen. Onder het algemene blanke publiek is een negatieve kijk op zwarte medemensen toegenomen van bijna 50 procent in 2008 tot 55,7 procent nu. Volgens de onderzoekers kan het thema ‘ras’ in een spannende verkiezing zoals deze net het verschil maken. Een negatief verschil voor Obama wellicht.

Follow Faqtman on Twitter