Racisme afleren terwijl je slaapt


Interessant experiment vorig jaar: proefpersonen werd de opdracht gegeven om een videospelletje te spelen. De opdracht was eenvoudig, schiet iedereen neer die een wapen draagt, niet de ongewapende mensen. De uitslag? Blanken schieten veel meer ongewapende donkerhuidige mensen neer dan andere blanken. Racisme en vooroordelen zijn overal, iedereen heeft ze blijkt steeds weer uit onderzoek. Of we het nu toegeven of niet.

Zou je vooroordelen ook kunnen ‘ontleren’? Een nieuw onderzoek gedaan aan Northwestern University in de VS lijkt te suggereren van wel. Eerst werd met een subtiele test vastgesteld hoe diep de vooroordelen bij mensen zitten. Bijvoorbeeld van mannen ten opzichte van vrouwen. Dat was de baseline.

Vervolgens werd aan de proefpersonen een rij foto’s van vrouwen getoond, terwijl een opname werd afgespeeld met woorden die te maken hadden met wiskunde en wetenschap. Af en toe werd er ook een makkelijk te herkennen geluid afgespeeld. Daarna kregen de proefpersonen de opdracht om een middagslaapje te doen.

Tijdens het diepste deel van de slaap werd hetzelfde geluid afgespeeld als tijdens de test. Toen de proefpersonen wakker werden, kregen ze de vooroordelentest nogmaals te maken. Daarop scoorden ze 56 procent minder vooroordelen. Een week later scoorden ze nog steeds 20 procent minder. Volgens de onderzoekers hadden ze het vooroordeel gedeeltelijk afgeleerd met een soort Pavlov-reactie.

Vooroordelen zijn het gevolg van aanleren. Ouders geven het verder en stereotypen worden daarna langdurig versterkt, bijvoorbeeld door media die slechts donker gekleurde verdachten tonen. Maar volgens de onderzoekers kunnen ze dus ook worden afgeleerd. De vraag is alleen of het ethisch is, schrijven ze in Science. Immers, mensen zijn in hun slaap kwetsbaar en niet in staat om beïnvloeding te stoppen als ze dat nodig vinden.