Raadsels over object Oumuamua nemen toe

Wat bezocht ons zonnestelsel?


Oumuamua

Op een dag krijgen we bezoek van een vreemd cilindrisch object, schreef Arthur C. Clarke in zijn boek Rendezvous met Rama uit 1973. Hij vertelt hoe aardse astronauten het interstellaire object Rama kritisch gaan bekijken en van de ene verbazing in de andere vallen. Clarke dateerde de ontmoeting in de 22e eeuw.

Helaas leeft de Brit niet meer, anders kon hij meemaken hoe zijn verhaal gedeeltelijk waarheid is geworden, al begin 21ste eeuw. Hoe meer wetenschappers het Oumuamua bestuderen, een cilindrisch object dat afgelopen jaar vlak langs aarde vloog, hoe meer raadsels het oplevert. Nu is bekend geworden dat het door geen van de zwaartekrachtvelden in ons zonnestelsel is beïnvloed, iets dat natuurkundig onmogelijk is.

In het tijdschrift Nature schrijft een Italiaans onderzoeksteam dat Oumuamua heeft bestudeerd dat er dus nog een krachtbron was die het object op een nauwkeurige baan door het zonnestelsel heeft geloodst. Een eigen motor?

Op 19 oktober 2017 ontdekte een telescoop op Hawaï een lichtvlek toen deze razendsnel langs de hemel bewoog. Al vijf dagen eerder was Oumuamua (de Hawaïaanse naam werd pas later bedacht) de aarde voorbij gevlogen en niemand had het gemerkt. Pas op de weg uit het zonnestelsel werd de sigaarvormige asteroïde ontdekt en kwam de rare vorm aan het licht. Wat wás dat eigenlijk? Meerdere universiteiten en ruimtevaartorganisaties begonnen een onderzoek.

Voor deze studie heeft het team van het Observatorium in Rome meer dan 200 nauwkeurige metingen van de positie van het object geëvalueerd, waaronder 30 metingen van de Hubble-ruimtetelescoop. Waarbij dus bleek dat zelfs de zon de baan van de asteroïde niet had beïnvloed. Terwijl onze ster normaal een flinke ruk aan het object had moeten geven.

Ook de snelheid van het ‘ding’ is nu bekend: 300.000 kilometer per uur. Een ongewoon hoge snelheid. Zou een aards ruimteschip zo snel gaan, dan waren we met een uur op de maan. Ook weer net als Rama in het verhaal van Arthur C. Clarke. Dat schip – want dat was het – heeft een geheimzinnige krachtbron.