Raadsel groen zwembad opgelost


olympisch zwembad

De ene dag was het nog blauw, de volgende ochtend kleurde het water van het Olympisch zwembad in Rio ineens groen. Chemici hebben nu achterhaald wat er is gebeurd en komen tot de conclusie dat het een menselijke fout is. Iemand heeft 80 tot 160 liter waterstofperoxide in het water gegooid.

Dat is een stof die water ontsmet en zorgt dat er geen algen in kunnen groeien. Normaal gebruiken zwembaden daarvoor chloor, maar onder sommige omstandigheden is waterstofperoxide beter. Er zat echter al chloor in het water, dat met het goedje reageerde. Beide stoffen verloren daardoor hun ontsmettende werking.

Algen konden in het relatief warme water snel groeien en kleurden het water groen. Analyses van het water gaven echter aan dat er genoeg chloor in het water zat, waardoor het helemaal niet kon. Bij deze eerste proefnemingen van het water wist nog niemand dat het chloor niet werkte door de chemische reactie met het waterstofperoxide.

Die laatste stof is ook nog eens veel minder aangenaam voor mensen. Zwemmers klaagden over prikkende ogen en een geïrriteerde huid. Daarop ging bij een paar Braziliaanse scheikundigen een lampje branden. Een uitgebreidere analyse toonde aan dat die klachten werden veroorzaakt door waterstofperoxide.

De organisatie van Rio heeft alle zwembaden van nieuw water voorzien, 3,7 miljoen liter was nog om te zorgen dat bijvoorbeeld de schoonzwemsters überhaupt zichtbaar waren. Ondertussen is onduidelijk wie de chemicaliën in het water heeft gegooid, wat de zorgen over de organisatie van de Spelen natuurlijk vergroot.

De perswoordvoerder van het Braziliaanse Olympische Comité wreef daarna verder in de vlek. Op de vraag waarom het zo lang heeft geduurd voor bekend was waarom het water groen kleurde, gaf hij als antwoord dat ‘scheikunde geen exacte wetenschap is’.

Uh, ja, dat is het wel.