Puppy is met acht weken met mooist


puppy

Alles kun je wetenschappelijk onderzoeken. Dus ook de vraag wanneer honden op hun aller-allerzoetst zijn. Om de uitslag maar gelijk te verklappen, dat is met acht weken. Daarna wordt het minder.

Honden hebben van oudsher een sterke aantrekkingskracht op ons. Maar er is een heel specifieke leeftijd waarin we het meest verrukt zijn: ze hebben een onweerstaanbaar effect op ons ongeveer zeven tot acht weken na hun geboorte, zoals een experiment laat zien. Dan hebben honden grote ogen, een uitgesproken boogvormig voorhoofd en een rond gezicht. Die combinatie van lichaamskenmerken activeert onmiddellijk positieve emoties bij de mens.

Dat ontdekten biologen van de Arizona State University . Voor hun experiment toonden ze proefpersonen 51 foto’s van puppy’s van verschillende leeftijden, van de eerste weken van hun leven tot jonge volwassenheid. Ze gebruikten foto’s van drie zeer verschillend uitziende rassen: de Jack Russel Terrier, de Cane Corso en de White Shepherd Dog.

De deelnemers moesten een schaal gebruiken om te beoordelen hoe aantrekkelijk ze de honden vonden. Het experiment vertoonde een duidelijk patroon: onmiddellijk na de geboorte leek de hondenpuppy het minst aantrekkelijk, maar met toenemende leeftijd werden ze steeds positiever geëvalueerd. Het hoogtepunt van schattigheid bereikten de dieren van alle drie de rassen in de leeftijd van ongeveer zeven tot acht weken. Daarna ebde het niveau van schattigheid weer weg bij de proefpersonen.

Dat is niet voor niets. De pups zijn het meest aantrekkelijk in een beslissende periode in hun leven. Het is de tijd dat de moeder van de hond zich steeds meer terugtrekt van haar pups en ze hun eigen weg moeten gaan. Precies wanneer de jonge honden kwetsbaar en eenzaam zijn, zijn ze dus het meest onweerstaanbaar voor de mens – en vinden ze een nieuwe verzorger.