Pukkels maken je incompetent


huidproblemen

Of we bij een eerste ontmoeting een persoon geloofwaardig en bekwaam vinden, hangt onder andere af van zijn of haar huid. Een vel zonder puistjes of vlekken is niet alleen gezonder en aantrekkelijker, het straalt letterlijk ervaring en volwassenheid uit, zeggen onderzoekers in het vakblad Perception.

Dat de eerste indruk telt, weten psychologen al heel lang. In slechts een tiende van een seconde nemen je hersenen een beslissing over een persoon die voor het eerst tegenover je staat. Vooral van het gezicht en de gezichtsuitdrukkingen maakt of we iemand vertrouwen, en of we die persoon competent achten. Daarbij letten we vooral op de huid, ontdekten medewerkers van de Jacobs University in Bremen (Duitsland).

De onderzoekers uit Bremen bestudeerden hoe kleine oneffenheden onze persoonlijke beoordeling beïnvloeden. Denk daarbij aan moedervlekken, roodheid van de huid of puistjes. Voor hun experiment toonden de onderzoekers aan 130 proefpersonen foto’s van gezichten, hetzij in de oorspronkelijke (links) of in een geoptimaliseerde versie (rechts). Op die laatste foto’s waren met de computer onzuiverheden of vette onderdelen verwijderd.

Deelnemers moeten nu bepalen hoe geloofwaardig, competent, aantrekkelijk en gezond zij de afgebeelde personen vonden. Daarbij bleek: hoe gladder de huid, hoe positiever de indruk die we van iemand hebben. Het kan het verschil maken tussen een ronde verder komen bij een sollicitatie of niet. Volgens de onderzoekers gebruiken we de huid als makkelijke indicatie voor een hele reeks aan eigenschappen.

Waarom? Voor veel meer heeft een mens geen tijd. We willen snel oordelen en een paar pukkels zijn net de aanwijzingen die we zoeken om iemand af te serveren. We zien het als onhygiënisch en ongezond en hebben gelijk een negatief oordeel.