Publiek: wetenschapper moet lelijk zijn


wetenschapper

Ambieer je een baan in de wetenschap? Dan kan je maar beter niet al te aantrekkelijk zijn. Volgens een Britse studie ziet het grote publiek aantrekkelijke onderzoekers als minder competent. Mensen staan bovendien sceptischer tegenover uitspraken van deze wetenschappers. Hoe mooier, hoe minder we ze geloven.

Dat hebben onderzoekers van Cambridge University ontdekt na een experiment waarbij 3100 gewone Britten foto’s van driehonderd Britse en Amerikaanse wetenschappers te zien kregen. Ze moesten die rangschikken op aantrekkelijkheid en competentie. Daarnaast moesten de proefpersonen aangeven in hoeverre ze meer wilden weten over het onderzoek van deze mensen en of ze dachten dat deze wetenschappers belangrijk werk deden.

Dat valt op basis van uiterlijk uiteraard niet te zeggen, maar dat weerhield de proefpersonen niet om daar wel een mening over te hebben. In het vakblad Pnas beschrijven de onderzoekers dat een aantrekkelijk gezicht en figuur betekent dat de wetenschapper in kwestie wordt gezien als bezig met minder belangrijk onderzoek. Ook zal hij of zij wel minder goed zijn in wetenschap.

‘Het lijkt er op alsof mensen het gezicht van wetenschappers gebruiken als bron van informatie bij het selecteren en evalueren van wetenschapsnieuws’, aldus de onderzoekers in hun rapport. Ze vermoeden dat de grote beschikbaarheid van audiovisuele media een rol spelen bij deze opmerkelijke kijk op de wetenschap. Of mensen haten knapperds, natuurlijk.