Puberteit begint steeds eerder


puberteit

Kinderen beginnen steeds eerder aan de puberteit, blijkt uit nieuw Deens onderzoek. In het begin van de vorige eeuw werden meisjes op 15 of 16-jarige leeftijd voor het eerst ongesteld, tegenwoordig gemiddeld met 12,8 jaar. Jongens begonnen in 1970 rond hun 13e verjaardag met baardgroei, vandaag al met twaalf. Volgens onderzoekers is dit deels te wijten aan gif in het milieu, de consumptie van junkfood en te veel suiker.

Het onderzoek toont aan dat de borsten van meisjes eerder beginnen te groeien. Gemiddeld op een leeftijd van negen jaar en tien maanden – een vol jaar eerder dan in 1990. Dit betekent dat veel meisjes geslachtsrijp zijn aan het einde van de basisschool.

Voor onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen zijn de cijfers een duidelijke indicatie dat ons kroost wordt blootgesteld aan negatieve invloeden. Stoffen in het milieu zouden volgens hen medeverantwoordelijk zijn. Zo speelt de controversiƫle weekmaker bisfenol A, die aanwezig is in plastic artikelen en in de coating van blikjes, vermoedelijk een rol. Deze chemische stof werkt als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

Ook de toegenomen suikerconsumptie en de opkomst van junkfood in de afgelopen decennia spelen een niet onbelangrijke rol, zoals blijkt uit een eerder in de VS gepubliceerde studie. Volgens de vijf jaar durende studie begon de menstruatie bij meisjes die anderhalve portie suikerhoudende frisdrank dronken gemiddeld 2,7 maanden eerder dan bij meisjes die slechts twee of minder glazen per week dronken.

Deze ontwikkeling is niet zonder gevaar, omdat verschillende studies aantonen dat voortijdige puberteit het risico op borstkanker en hartziekten later in het leven verhoogt. En ook voor de psyche is de vroege geslachtsrijpheid risicovol. Elfjarigen krijgen al te maken met typische puberteitsproblemen, terwijl ze daar geestelijk nog niet aan toe zijn.