Puberhersens niet beschadigd door internet


Kinderen horen buiten te spelen of in het parkje om de hoek te hangen met vrienden en niet de hele tijd te gamen of internetten, dat is de algemene gedachte. Omdat de grijze massa zich nog volop vormt in de puberteit waren wetenschappers bang dat al dat gestaar naar schermen de hersens zouden veranderen of zelfs beschadigen, maar dat lijkt alles mee te vallen.

Kathtryn Mills van het University College in Londen bekeek 135 studies die gedaan zijn naar de gevolgen van internetconsumptie op het tienerbrein en kwam tot de conclusie dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Wanneer de jongeren het internet ‘normaal’, dus niet excessief, gebruiken is er geen bewijs te vinden voor negatieve beïnvloeding.

In haar publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Trends in Cognitive Sciences schrijft Mills dat het geen kwaad kan om specifieker onderzoek te doen: ‘Ik heb geen bewijs kunnen vinden, maar dat betekent niet dat er geen bewijs is. Als we echt willen weten hoe het internet, en alles wat daarmee te maken heeft, ons brein beïnvloed op het gebied van gedrag, kennis en welzijn moeten we nieuwe studies doen in een representatieve dwarsdoorsnede van de samenleving.’

In 2011 werd er in China een groot onderzoek gedaan naar de hersens van tieners die tussen de 8 en 14 uur per dag aan het internetten waren. Uit dat onderzoek bleek dat door dit gedrag hersencellen afstierven. Mills zegt in haar publicatie dat er geen bewijs is gevonden dat internetgebruik schadelijk is voor tienerhersens, overigens heeft ze ook geen bewijs dat het geen schade aanricht.