Psychopaten snappen straf niet


Britse wetenschappers van het Kings College in London maakten hersenscans van twaalf gewelddadige criminele psychopaten en vergeleken die met scans van anderen. Hun conclusie: de grijze massa van psychopaten is niet in staat om te leren van beloning of straf.

Psychopathische moordenaars, verkrachters en misdadigers die hun slachtoffers ernstig letsel hadden toegebracht werden net als twintig andere gewelddadige veroordeelde mannen in een scan gestopt. Terwijl ze daar lagen speelden ze een onschuldig spelletje en werd hun hersenactiviteit gemeten.

Via schermen een scherm moesten ze setjes maken van verschillende foto’s van dieren en meubels. Een goed setje leverde ze punten op terwijl een fout setje voor minpunten zorgde. De wetenschappers onderzochten wat er gebeurde als de regels van het spel tijdens het spelen veranderde door punten af te trekken terwijl ze eigenlijk gewonnen hadden en andersom.

In vakblad Lancet Psychiatry schrijft dr. Nigel Blackwood naar aanleiding van deze test: ‘De psychopaten leerden niet van de strafpunten, het lukte hen niet hun gedrag aan te passen aan de veranderende omstandigheden en ze behaalden slechtere resultaten terwijl ze langer over hun vervolgstappen moesten denken.’

De wetenschapper schrijft dat er goed nagedacht moet worden of het wel slim is om gewelddadige psychopaten terug te laten keren in de maatschappij als ze hun straf hebben uitgezeten. Er is volgens Blackwood een grote kans dat ze weer in de fout gaan omdat hun hersenen niet leren van straf of beloning.

Ongeveer een op de vijf gewelddadige misdadigers zou een psychopaat zijn en het is bekend dat deze types vaker draaideurcriminelen zijn. Hij hoopt dat met de gegevens van deze studie gewerkt kan worden aan gedragstherapie voor psychopathische kinderen.