Psychopaten ruiken slecht


Volgens Australische onderzoekers is er een makkelijke manier om vast te stellen of iemand een psychopaat is: door te kijken hoe goed iemand ruikt. Tijdens een test op de Macquarie universiteit in Sidney werden 79 mild psychopatische mannen onderworpen aan een geurtest. Ze moesten geuren als koffie, sinaasappel en leer herkennen. Ook werden ze aan een standaardtest onderworpen om te bepalen hoe psychopathisch ze waren.

Een psychopaat kan dit niet ruiken. Foto: Robert Knapp www.modernartphotograph.com.

Het bleek dat de mannen die het hoogste scoorden op de psychopatentest, juist het slechtste scoorden op de geurtest. Ze wisten wel dát ze iets roken, maar konden niet onder woorden brengen wat.

Volgens de onderzoekers toont deze eenvoudige test aan dat hetzelfde gebied in de hersens dat verantwoordelijk is voor hun persoonlijkheidsstoornis ook de verwerking van geuren regelt. Dit gebied, het orbito-frontale complex, is verantwoordelijk voor de regulering van emoties en sociaal gedrag.

De onderzoekers onderstrepen dat niet iedereen die slecht ruikt een psychopaat is. Maar een geurtest kan wel degelijk op mentale problemen wijzen. Ook bij schizofrenie en de Ziekte van Alzheimer ruiken mensen slechter dan gemiddeld.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter