Psychopaten houden van zwarte koffie


zwarte koffie

Hoe drink je je koffie? Zonder iets er in? Dan ben je wellicht een grote liefhebber van koffie. Of je hebt een goede smaak, die je niet met suiker en melk wilt vergallen. Maar je kunt natuurlijk ook een psychopaat zijn.

De universiteit van het Oostenrijkse Innsbruck deed een test met duizend mensen waarin werd gevraagd naar hun smaakvoorkeuren. Daarna werd aan dezelfde groep een persoonlijkheidstest gegeven. Daarmee kon worden vastgesteld of de deelnemers persoonlijkheidsstoornissen hadden. Toen werden de uitkomsten van de twee experimenten naast elkaar gelegd.

Daarbij kwam onmiskenbaar naar voren dat mensen met psychopathische tendensen een duidelijke voorkeur hebben voor bittere smaken. Ze eten voedsel het liefst ongezoet, zodat ze de bittere tonen goed tot zich kunnen nemen. Ze houden ook van radijsjes en yoghurt. Het probleem is alleen wel dat er ook doodnormale mensen zijn die van bitter houden.

Het is niet de eerste keer dat er een link is aangetoond tussen smaak en gedrag. Uit eerdere proefnemingen weten we dat mensen na het eten van iets zoets behulpzamer zijn en na het consumeren van iets bitters vaak een harder oordeel vellen over hun medemens. Volgens de onderzoekers die deze test deden, is dat laatste ‘chronisch’ geworden bij sommige personen. Hun liefde voor bitter en haat voor de mens zijn met elkaar verweven.

De studie is gepubliceerd in het vakblad Appetite.