‘Psychopaten goede leiders’


De Amerikaanse president Richard Nixon was volgens sommigen een paranoïde narcist.

Psychopaten hebben de juiste eigenschappen om chirurg te worden. Ze zijn niet sentimenteel, durven harde beslissingen te nemen en ze kunnen zich enorm concentreren. Toch is hét beroep waarin je psychopaten het meest tegenkomt dat van directeur. Ook advocaten en priesters zijn beroepen waarin psychopaten zich thuis voelen.

Dat zei psycholoog en auteur Kevin Dutton gisteravond bij de presentatie van zijn boek The Wisdom of Psychopaths op een evenement van het blad Scientific American. Dutton bestudeerde tientallen psychopaten en komt tot de conclusie dat velen van hen gewoon in de maatschappij meedraaien. Sterker nog, door hun karakteristieke persoonlijkheden zijn het vaak mensen die goede banen hebben en leiding geven.

Dutton denkt dat psychopaten juist in onze huidige tijd erg op hun plaats zijn. We waarderen agressie, charme en onbevreesdheid, karakteristiek voor een psychopaat. Niet voor niets is een serie over een sympathieke seriemoordenaar – Dexter – momenteel een grote hit. Volgens Dutton geeft de serie een heel goed beeld van hoe deze mensen in elkaar zitten.

Dat politici en directeuren van grote ondernemingen vaak last hebben van persoonlijkheidsstoornissen, is al langer bekend. De Turkse psycholoog Vamik Volkan publiceerde een paar jaar geleden een studie naar bekende politieke leiders als Nixon, Atatürk en Milosevic. Hij kwam tot de conclusie dat het in ieder geval allemaal narcisten zijn en dat ze waarschijnlijk meer psychische en psychiatrische problemen hebben.

Een studie uit 2005 van de universiteit van Surrey (GB) constateerde dat er in directiekamers vaak net zo veel narcisten en psychopaten rondlopen als in gevangenissen en psychiatrische instellingen. De Groningse hoogleraar Kees Cools ontdekte dat de 25 grootste financiële schandalen van de afgelopen jaren (Enron, Ahold) allemaal door narcistisch gedrag van directeuren zijn veroorzaakt.

Succesvol met mentale stoornis

Vincent van Gogh, schilder (waanvoorstellingen)
John Nash, Nobelprijswinnaar (schizofrenie)
Laurence Olivier, acteur (sociale fobieën)
J.K. Rowling, schrijfster (depressie)
Gary Numan, muzikant (asperger)
Sadam Hoessein, dictator (extreem narcisme, psychopaat)