Psychopaat te herkennen aan muzieksmaak


Blackstreet

Benieuwd of je nieuwe buurman een psychopaat is, begin een gesprekje met hem over zijn muzieksmaak. Daarmee kun je volgens nieuw onderzoek de Hannibal Lecters er uit vissen. Psychologen van New York University speelden voor een groep proefpersonen 260 nummers af en vroegen ze een selectie te maken wat hun favorieten waren. Daarna werd de groep aan een standaard psychologische test onderworpen.

Mensen die op de test hoog scoorden op psychopatische trekjes, bleken een opmerkelijke voorkeur te hebben voor Eminem’s nummer Lose Yourself en No Diggity van Blackstreet (foto). The Knack met My Sharona and Sia’s hit Titanium scoorden het laagste onder psychopaten. Er zijn nummers die nog hoger scoren onder psychopaten, maar die publiceren de onderzoekers niet om toekomstig onderzoek niet te beïnvloeden.

Psychopaten zijn overigens overal om ons heen, gemiddeld 1 procent van de bevolking is het in meer of mindere mate. De meeste psychopaten vallen niet op, maar ze gaan toch bovengemiddeld vaak in de fout. Zo’n 5 procent van de gevangenen is namelijk psychopaat, net als 5 procent van de directeuren bij grote ondernemingen. Het zijn mensen met een zwaar gebrek aan empathie en morele waarden, maar de meesten weten dat redelijk goed te verbergen.

Er zijn overigens meer trucjes om mensen met deze afwijking te herkennen. Breng het gesprek maar eens op eten. De gemiddelde psychopaat spreekt twee keer zo lang als een gewoon mens over eten en haalt veel meer details aan over bereiding, textuur en smaak. Ze hebben ook een vreemde voorkeur voor de verleden tijd. Zelfs als iets vijf minuten geleden is gebeurd, dan praat een psychopaat er over alsof het lang geleden is.

Psychopaten hebben vaak een oppervlakkige charme en ze zijn erg vol van zichzelf. Daarnaast missen ze elke vorm van empathie, andere personen zijn objecten die je kunt manipuleren als jij dat wilt. Psychopaten zijn bereid enorme risico’s te nemen om verder te komen in het leven, zonder daar erg zenuwachtig van te worden.