Psychisch gestoorden vaker internetverslaafd

Schermpjeszucht vaak teken van erger


internetverslaafd

Uit een onderzoek van de Medische Universiteit van Innsbruck blijkt dat jongeren met een psychische aandoening veel vaker internetverslaafd zijn. Ze zijn 7,8 keer vaker dan geestelijk gezonde jongeren vastgelijmd aan hun mobieltje of tablet. Bovendien ontdekten de onderzoeker dat bepaalde problemen zoals pesten, identiteitsproblemen of zelfmoordneigingen significant vaker voorkomen bij de van internet afhankelijke kinderen.

Adolescenten met verslavend internetgebruik hebben professionele hulp nodig, aldus de onderzoekers. Wat geldt als verslaving is niet helemaal duidelijk. Het gaat niet zo zeer om het aantal uren, als om andere activiteiten die er onder lijden, als school en sport.

Als ouders vermoeden dat hun kinderen een ziekelijke internetervaring hebben, moeten ze zo snel mogelijk professioneel advies inwinnen.

De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioMed Research International. Voor de studie werden 111 patiënten uit de kinder- en jeugdpsychiatrie geïnterviewd, evenals 398 leerlingen uit Innsbruck vanaf de leeftijd van 13 jaar. Die laatste groep diende als controlegroep.