Prof: Trump is net Mussolini


Mussolini en Trump

Volgens Mark Bickhard, psycholoog en cognitief wetenschapper aan Lehigh University in de VS is het aantal overeenkomsten tussen Trump en de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini (1883-1945) erg groot. Hij schreef er een artikel over voor de site History News Network.

Zo hield Mussolini net als Trump niet veel van details, schrijft Bickhard. Hij was vooral van de zeer grote lijnen, waarbij ‘experts’ dan later de praktische kanten van een idee moesten uitwerken. Trump pochte tijdens de verkiezingen steeds dat hij ’the best people’ zou aantrekken om zijn beleid uit te voeren, terwijl hij met zijn helikopterblik de grote lijnen in de gaten zou houden.

Mussolini had een hekel aan de Italiaanse en internationale pers, die hij zag als verraders. Constant beschuldigde hij ze van steun aan zijn politieke tegenstanders. Trump heeft in de VS het grootste gedeelte van de media tegen zich in het harnas gejaagd, inclusief Fox News, dat eerst aan zijn kant stond. Kritiek op zijn beleid wordt afgedaan als persoonlijke aanval, van de linksige media.

Beide mannen hebben familieleden als ministers aangesteld. Bij Mussolini werd zijn schoonzoon minister van Buitenlandse Zaken, terwijl Trump een hele sleep aan familieleden aanstelde. Zijn schoonzoon Jared Kushner is een adviseur op het Witte Huis. Beide mannen hebben hun zittende ambassadeurs in het buitenland ontslagen na hun machtsovername.

Een van de belangrijkste succesfactoren voor Mussolini om aan te macht te komen (en te blijven), was zijn voortdurende manipulatie van de waarheid. Propaganda werd een belangrijk onderdeel van zijn machtsbasis. Bevriende journalisten kregen voorrang bij de nieuwsvoorzieningen. Ze zorgden dat het echte nieuws de massa’s nooit bereikte. Nederlagen werden overwinningen, Mussolini een halfgod. Fake news avant la lettre, volgens Bickhard.

De filosoof wijst er op dat er ook een aantal belangrijke verschillen zitten tussen de twee leiders. Trump heeft nooit geweld gebruikt om zijn zin te krijgen, Mussolini wel. Maar in de kern lijken beide mannen erg op elkaar. Vooral het ondermijnen van democratische instituties als de verkiezingen, het parlement en de pers baart Bickhart zorgen. ‘We leven in gevaarlijke tijden’, zo sluit hij zijn stuk af.