Prof: dikke passagiers betalen meer


Wie een zwaar pakket met de post stuurt, moet meer postzegels plakken dan iemand die een lichte zending op de bus doet. Waarom doen we niet hetzelfde met vliegtuigpassagiers? Dat is de redenering van professor Bharat P Bhatta van de Fjordane universiteit in Noorwegen. In het vakblad Journal of Revenue and Pricing Management ontvouwt hij een plan dat duur kan uitpakken voor dikkerds.

Volgens dit plan moeten alle passagiers van een vlucht met hun bagage op de weegschaal en betalen per kilo. De lichte ballerina met alleen een handtasje betaalt daarmee veel minder dan de zware operazanger met een dikke koffer Als betalen per kilo te moeilijk blijkt, dan kunnen luchtvaartmaatschappijen altijd nog een basistarief hanteren met korting voor lichtere passagiers.

Luchtvaartmaatschappijen werken nu nog met gemiddelden. De gemiddelde passagier in het westen weegt inclusief kleding en handbagage 81 (vrouw) of 90 (man) kilo. Een passagier is rond de 3 kilo zwaarder in de winter door jassen en dassen, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. In 2003 is voor het eerst een vliegtuig neergestort waarbij de officiële oorzaak was ’te veel zware passagiers’.