Proeven met je longen


Je zou denken dat we ons lichaam wel kennen. Maar nee, er valt nog genoeg te ontdekken, zoals smaakreceptoren in je longen.

Mensen hebben een tong, daarmee kunnen we proeven omdat er zogenoemd smaakreceptoren op zitten. Dat is handig, want zo kun je voedsel vermijden dat giftig of bedorven is. Maar we hebben ook in onze longen smaakreceptoren, ontdekten fysiologen van de Universiteit van Maryland School of Medicine in Baltimore (VS).

Dat is nogal een verrassing, want waarom zou je willen proeven met je longen?

De menselijke longen op een röntgenfoto.
Na de ontdekking (de onderzoekers waren op zoek naar iets heel anders) begonnen de fysiologen uit Baltimore een aantal experimenten om de functie van deze ’tongen in je longen’ te ontdekken.

Door verschillende etensluchtjes langs de receptoren te blazen, hoopten ze iets te ontdekken. Bij geen enkele lucht gebeurde er iets, tot er een zeer bittere lucht langs de receptoren werd geblazen.

Toen reageerden de receptoren door de luchtwegen wijd open te zetten.

Waarom? De fysiologen waren verbaasd. Bitter duidt meestal of giftige stoffen. Je zou denken dat de longen daar weinig van binnen willen krijgen. De theorie is nu dat de bittere smaak zorgt dat de longen zorgt dat ze meer schone lucht binnen krijgen.

De ontdekking is belangrijk nieuws voor mensen met astma. In Baltimore verwachten ze dat er nieuwe, bittere medicijnen gemaakt kunnen worden voor deze luchtwegaandoening op basis van het onderzoek. De bevindingen zijn online gepubliceerd in Nature Medicine.

Follow Faqtman on Twitter