Problemen oplossen met lichaam


Lichaamsbewegingen zijn van invloed op de manier waarop je een probleem oplost, beweren Amerikaanse onderzoekers.

Psychologen weten al langer dat er een nauwe samenhang is tussen lichaam en geest. De manier waarop je denkt, wordt beïnvloed door je lichaam. En andersom: je kunt je lichaam gebruiken om tot nieuwe ideeën te komen. Zo bleek uit voorgaand onderzoek van de Universiteit van Illinois (VS) dat proefpersonen die eerst met hun handen hadden gezwaaid, veel vaker een complex probleem konden oplossen dan proefpersonen die dit niet hadden gedaan. Zit je vast met een probleem dan kun je het beste een blokje om gaan lopen, adviseerde de onderzoekers toentertijd.

We gebruiken vaak ons lichaam om problemen op te lossen, maar soms is het beter om het puur met je verstand te doen

Een recent onderzoek van de Universiteit van Wisconsin (VS) werpt een iets ander licht op de zaak. Proefpersonen kregen vragen voorgelegd als: ‘Stel, je hebt vijf tandwielen op een rij, en je beweegt het eerste tandwiel kloksgewijs. Wat zal het laatste tandwiel doen?’ Alle proefpersonen moesten dit probleem hardop oplossen, terwijl ze op video werden opgenomen. Sommige proefpersonen konden hun handen niet bewegen omdat deze vastgeketend zaten aan een plank, terwijl anderen alle vrijheid hadden om handgebaren te maken

De proefpersonen die hun handen vrij konden bewegen, gebruikten vaak handbewegingen om het probleem op te lossen. Ze draaiden bijvoorbeeld cirkeltjes in de lucht om de tandwielen te imiteren. De proefpersonen die hun handen niet konden bewegen of ze wel konden bewegen maar ervoor kozen ze niet te gebruiken, gebruikten meer abstracte, wiskundige – vaak veel efficiëntere -strategieën om problemen op te lossen.

Volgens onderzoeker Martha Alibali leidt het gebruik van lichaamsbewegingen om problemen op te lossen vaak tot nieuwe perspectieven, terwijl het soms – zeker als het probleem een wiskundige aanpak vereist – beter is om je handen stil te houden. Het advies luidt om eens te experimenteren: Heb je de neiging om met je handen te gebaren bij het oplossen van een probleem, probeer deze dan eens stil te houden. Ben je iemand die nooit veel gebaren maakt, zwaai dan eens flink met je armen heen en weer als je worstelt met een probleem. In beide gevallen kan het leiden tot nieuwe perspectieven.

Bron: Psychological Science en Psychonomic Bulletin & Review. Foto: Musmaster, Dreamstime