‘Prism pakt miljoenen mensen’


Voor iedere terrorist die mogelijk door het Amerikaanse spionageprogramma Prism wordt gepakt, moeten eerst handmatig miljoenen verdachten worden geëlimineerd. Dat zegt een wiskundige van McGill University in Montreal, Canada. Corey Chivers bekeek de data die volgens klokkenluider Edward Snowden door de Amerikaanse geheime dienst wordt verzameld en liet daar een waarschijnlijkheidsberekening op los.

Chivers ging uit van een e-mailtje of telefoontje, met daarin een sleutelwoord dat iemand verdacht maakt. Als de NSA via Prism alle contacten en contacten van contacten van contacten van de verdachte onder de loep neemt, dan kan het aantal verdachten al snel in de miljoenen lopen, blijkt uit het toepassen van de theorem van Bayes, een wet die de wiskundige waarschijnlijkheid berekent in grote datasets.

Wat de wiskundige wil bewijzen met zijn experiment is dat als iets zeer onwaarschijnlijk is – zoals een terroristische aanslag – iedere poging om die gebeurtenis te voorspellen zeer veel valse meldingen zal veroorzaken. De kans op het pakken van een echte terrorist is echter maar 1 op 10.102, zo komt uit de berekening.

Hoe makkelijk iemand ten onrechte voor terrorist wordt aangezien, ondervond een inwoner van het Duitse Griesheim deze week. Hij werd door de politie van zijn bed gelicht wegen terrorisme, maar bleek totaal onschuldig. De arrestatie was waarschijnlijk het gevolg van een post op Facebook waarin de naam van een geheime Amerikaanse installatie voor kwam.