Printen met water


Digitalisering heeft nog niet overal gezorgd voor papierloze kantoren. Wetenschappers hebben wel weer een manier bedacht om minder papier te gebruiken. De printjes van de ‘water jet’ die zij ontwikkelden, zijn te hergebruiken. De afdruk verdwijnt namelijk na een dag.

De truc zit ‘m echter niet zozeer in de printer die in plaats van inkt water gebruikt, maar in het papier. Om met water te printen moet het papier een speciaal laagje krijgen dat verkleurt zodra het in aanraking met water komt. Bij een temperatuur van 35 graden of lager duurt het ongeveer 22 uur voor de print verdwijnt. Bij warmere temperaturen verdampt het water natuurlijk sneller.

De chemici aan de Chinese Jilin universiteit hebben over hun vinding gepubliceerd in het vakblad Nature Communications. Hun ‘water jet’ zou grote besparingen op papiergebruik en dure inktvullingen kunnen opleveren. Een velletje zou wel vijftig keer opnieuw kunnen worden gebruikt. Een leeg inktpatroon valt eenvoudig aan te vullen met water uit de kraan.

De techniek vraagt nog wel om enige verbeteringen. Tot nu toe zijn de chemici in staat om vier kleuren te printen met water, alleen moet dat nu nog een voor een gebeuren. Verder werken ze aan een betere resolutie en een langer bestaan van de printjes. Een verwarmingselement in de printer zou oude printjes snel gebruiksklaar moeten maken.