Prinses-op-erwt materiaal uitgevonden


In het sprookje van de prinses op de erwt voelt een verwend prinsesje dat er onder tientallen matrassen een erwt ligt. Daardoor kan ze niet slapen. Wellicht dat dit verhaal als inspiratie heeft gediend voor een nieuw materiaal dat in Duitsland is ontwikkeld. Dat heeft als unieke eigenschap dat elke vorm die je er onder legt, verdwijnt.

Het nieuwe materiaal is gemaakt aan het Karlsruher Institut für Technologie en bestaat uit langwerpige polymeren die dwars in het materiaal liggen. Leg je een laag van dit materiaal over bijvoorbeeld een erwt en probeer je vanaf de andere kant met je vinger of je die erwt voelt, dan gebeurt er iets bijzonders. De mechanische druk die je met je vinger uitoefent, wordt door de polymeren om de erwt eronder heen geleid. Het materiaal voelt aan de bovenkant gewoon glad.

Nu zijn er meer materialen die een object voor het gevoel kunnen verbergen, zoals watten of schuimrubber, maar daar heb je heel veel van nodig om bijvoorbeeld een erwt helemaal te laten ‘verdwijnen’. Bij dit materiaal is een paar millimeter al voldoende, zelfs als je er veel kracht op uitoefent.

De toepassingsmogelijkheden zijn groot. Campingmatrasjes en verpakkingsmateriaal kun je hieruit maken. Maar de uitvinders denken ook aan tapijten, waar je kabels voor je stereo gewoon onderdoor kunt laten lopen. Je ziet er voelt er niets van.