Prinses Diana vermoord? Dan ook geen vaccinatie


vaccinatie

Je hebt mensen die denken dat John F. Kennedy door de CIA is vermoord. Dat prinses Diana door haar eigen schoonfamilie is omgelegd. Of dat 11 september één grote leugen is. Vraag je diezelfde mensen of hun kinderen een vaccinatie krijgen tegen besmettelijke ziektes, dan is het antwoord ook vaak nee.

Wetenschappers hebben namelijk een link ontdekt tussen het geloof in samenzweringstheorieën en de weigering om kinderen te laten vaccineren. Dankzij dergelijke vaccinaties worden per jaar tot 3 miljoen doden voorkomen. Zouden alle landen goed vaccineren, dan zouden nog eens 1,5 miljoen onnodige sterfgevallen nooit gebeuren, becijferde de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN.

Voor deze studie werden 5323 deelnemers uit 24 landen ondervraagd over hun kijk op de wereld. De proefpersonen kwamen uit landen als Argentinië, Polen en Indonesië. Het ging over van alles: van angst voor naalden, tot de invloed van overheden. Ook werd vastgesteld of de deelnemers geloofden in gedeelde verantwoordelijkheden of juist individuele vrijheid.

Daarbij viel het de onderzoekers, van de University of Queensland (Australië) op dat vooral in de Verenigde Staten nogal wat mensen wonen die geloven in allerlei samenzweringen. Aangezien dit volk nogal actief is op sociale media, verspreidt dat geloof zich wereldwijd. Het tweede dat opviel, was dat mensen die denken dat 11 september in scene is gezet, ook vaak geloven in het bestaan van big pharma, zeer machtige pillendraaiers die ons in samenwerking met scrupuleuze overheden vaccinaties opdringen.

Wanneer iemand eenmaal zo’n wereldbeeld heeft, is het erg moeilijk om zijn of haar mening te veranderen. De onderzoekers raden dan ook aan om bij vaccinatie te proberen de angst voor samenzweringen te gebruiken. Dat kan door te beweren dat duistere machten je juist proberen tegen te houden om je kind in te laten enten. Dat zou de anti-vaxxers als een speer naar de dokter moeten laten gaan voor een injectie voor hun kind.

(Health Psychology)