Prikken: kijken doet pijn


Als je toekijkt terwijl je een injectie krijgt, dan heb je meer pijn. Beter is het om de ogen dicht te doen ver voor de prik.

Veel mensen wenden instinctmatig hun blik af als de dokter een injectiespuit tevoorschijn haalt. We willen het niet zien hoe de naald zich in onze huid boort en dan diep in het lichaam steekt. We willen niet weten dat er dan een vloeistof in ons wordt gepompt.

Je kunt het beter niet zien.

Volkomen terecht, blijkt uit een nieuwe studie. Onderzoekers van het Charité universiteitsziekenhuis in Berlijn (Duitsland) gaven proefpersonen pijnlijke en pijnloze elektrische schokken in hun hand. Ondertussen werd er een video getoond waarop te zien was dat iemand een injectie in zijn hand kreeg, of waarop de hand zacht werd beroerd met een wattenstaafje. De proefpersonen moesten aangeven wat pijnlijker was.

Hoewel de pijnlijke schokken even zwaar waren, werden ze na het zien van een injectie op de video als veel pijnlijker beoordeeld. De proefpersonen maakten bovendien meer stresshormoon aan als ze een pijnlijke prik op beeld hadden gezien. Zelfs de pijnloze schokken konden ineens pijnlijk worden, vooral na de mededeling van de behandelende arts dat ze ‘even ging prikken’.

De stroomstoten werden juist minder pijnlijk als de proefpersonen door een spelletje werden afgeleid. Ze maakten dan ook minder stresshormoon aan. Daardoor denken de onderzoekers dat het gaat om meer dan een puur psychologische reactie. Als het zenuwstelsel zich op andere dingen dan de prik concentreert, is er minder ruimte om een pijnsignaal door te geven, zo schrijven ze in het vakblad Pain, waarin ze over hun onderzoek publiceerden.

Follow Faqtman on Twitter