Pretparken maken orka’s moordenaars


Er is nog nooit een melding geweest van een orka die in de vrije natuur een mens aanviel, maar in pretparken gebeurt het regelmatig. Volgens een onderzoeker raken de beesten gestresst van de kleine bassins waar ze in moeten leven en reageren ze hun frustratie af op de verzorgers.

Het laatste slachtoffer was trainster Dawn Brancheau. Zij werd in 2010 in Sea World Orlando verdronken door Tilikum die haar aan d’r staart onder water trok. Het was ‘t eerste mens dat de orka verdronk, hij verdronk al eerder een trainer en iemand die in z’n bassin sprong.

Gabriela Cowperthwaite maakte de documentaire ‘Blackfish’ over orka’s in gevangenschap is ervan overtuigd dat het intelligente beesten zijn die niet in gevangenschap zouden moeten leven. Tijdens haar twee jaar durende onderzoek zag ze tientallen ‘bijna aanvallen’ waarbij orka’s zich op trainers en verzorgers probeerden te werpen, ze beten, expres tegen ze aan botsten of ze op een andere manier probeerden te verdrinken.

Sinds orka Tilikum Brancheau verdronk, mogen trainers niet meer in het bassin met hun orka. En dat is maar goed ook, want Cowperthwaite kent zeker 20 andere dieren die hetzelfde gedrag vertonen: “Het zijn slimme en agressieve dieren. Ze zouden niet ter vermaak gevangen gehouden moeten worden en mensen zouden voor hun eigen veiligheid niet op deze manier met ze moeten werken.

Foto: Flickr.com/Milan.Boers