Prestatiebeloning doktoren werkt


Wie naar de huisarts gaat, zorgt dat hij of zij omzet genereert. Hoe meer patiënten, hoe meer de dokter kan declareren bij de verzekering. Daarbij maakt het niet uit of de patiënt geneest, ziek blijft of zelfs sterft. Wat voor verschil zou het maken in de gezondheidszorg als we daar wél een prijskaartje aan hangen? Met die intrigerende vraag in het achterhoofd is een experiment gedaan in New York.

Daarvoor werd aan doktoren in tien praktijken met 200 of meer actieve patiënten meer geld (200 dollar) toegezegd als ze mensen gezonder wisten te maken. Als patiënten hetzelfde bleven of achteruit gingen, kregen ze het standaard bedrag voor een behandeling en werden ze niet gekort.

Dat werkte ontzettend goed. Vooral bij mensen met een slechte verzekering (waar doktoren voorheen minder hun best deden) was een duidelijke verbetering van de gezondheid te zien. Het ging met name om aandoeningen als hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziektes.

De conclusie, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad AMA, is dat doktoren zeer gevoelig zijn voor financiële stimulansen. Ondanks dat ze niet vanwege het geld het vak in gaan, helpt een extraatje wel degelijk.