In zwembroek praten over het broeikaseffect


Het Internationale Klimaatpanel (IPCC) heeft bekend gemaakt waar de volgende conferentie wordt gehouden. In Cancún.

De grote klimaatconferentie in Kopenhagen is mislukt. Het wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering staat vol fouten. Steeds meer mensen twijfelen aan global warming. Maar gelukkig heeft het Internationale Klimaatpanel IPCC een belangrijke beslissing genomen.

De eerstvolgende klimaatconferentie wordt gehouden in het Mexicaanse resort Cancún.

Van 29 November tot en met 10 December komen duizenden gedelegeerden samen in de Mexicaanse kustplaats. Dit heeft de Mexicaanse ministerie van Milieu laten weten. Argumenten voor de keuze zijn de grote hotel capaciteit en de veiligheid, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het lekkere weer en de hagelwitte stranden spelen geen enkele rol. Natuurlijk.

Cruciale vraag blijft of de landen van de wereld het in de tropische badplaats wel eens kunnen worden over een bindend klimaatverdrag. ‘Kopenhagen’, is vooral mislukt door Chinese oppositie. In plaats van een contract hebben 55 landen, waaronder de belangrijkste geïndustrialiseerde landen, niet-bindende afspraken gemaakt.

De VS willen hun uitstoot vanaf 2005 te verlagen met 17 procent. De EU heeft overeenstemming bereikt over een vermindering van twintig procent in de periode 1990 tot 2020.