‘Praten’ en pillen voor depressieve bonobo


Hoe behandel je een depressieve bonobo? Met geduld, liefde en wat farmaceutica kwam bonobo Brian in Milwaukee County Zoo er langzaam weer bovenop.

Kennelijk kunnen mensapen net als mensen te lijden hebben van een nare jeugd met een agressieve vader. Brian wilde niet in de groep passen, had nooit leren samenwerken, delen en spelen. Hij was een grote ongelukkige aap en zijn verzorgers waren ten einde raad.

Een psychiater, die normaliter alleen mensen behandelt, bracht de oplossing. Zijn behandeling startte met een dagelijkse dosis paxil (angstremmer) en zo nu en dan wat valium. Het hielp niet alleen Brian, maar ook de rest van de groep, vertelde de psychiater aan een journalist van The Atlantic. Eindelijk konden ze hem zien zoals hij is als hij ontspannen is.

De combinatie praten en pillen, zoals vaak bij mensen toegepast, lukt bij apen natuurlijk niet. De behandelaar bedacht iets anders: een strikte en voorspelbare dagelijkse routine, zonder verrassingen, voor Brian. Zo leerde hij zelf tot rust te komen. Om te leren spelen plaatsten zijn verzorgers hem in een groep met jonge soortgenoten.

Na vier jaar consistente therapie deed Brian als een herboren aap zijn intreden in de volwassen groep. Beetje bij beetje leerde hij zich handhaven, hielp hij met de kleintjes in de groep en ging de rest hem vertrouwen. Met de medicijnen moest hij stoppen want Brian ging ze eerlijk delen met zijn soortgenoten.

Bonobo’s zijn opmerkelijk gevoelige en intelligente dieren. Ze worden wel de meest sociale en zachtaardige mensapen genoemd, zelfs de pacifistische aap. Ze wonen samen in egalitaire groepen en lopen vaker dan andere mensapen op twee voeten. Ze schudden net als mensen met hun hoofd als ze nee bedoelen, ontdekte Christel Schneider van het Max Planck Instituut voor evolutionaire antropologie.

De vele overeenkomsten – een bonobo is net zo intelligent als een klein kind – helpt ze helaas niet tegen de menselijke bedreiging van hun bestaan.