Prakken + praten voor goed rapport


Even een praatje maken tijdens het avondeten, het lijkt gezellig tijdverdrijf. Maar ondertussen help je met die gewoonte wel je zoon of dochter aan een beter rapport.

"Dus 1 hapje voor pappa betekent -1 hapje voor Jip"

Een dagelijkse gebeurtenis koppelen aan een simpel rekensommetje. De moeders van enkele Faqt’ers deden het al. Hoewel we er vroeger misschien een hekel aan hadden blijkt nu uit Amerikaans onderzoek dat moeder goed bezig was. Want elke praktische situatie koppelen aan een rekensommetje kan scholieren behoorlijk helpen in hun wiskundige vaardigheden. Ook kunnen discussies over wereldproblematiek voor een goede voorsprong op school zorgen.

Vooral wiskunde krijgt volgens de onderzoekers meer betekenis voor scholieren als er praktijkvoorbeelden aan worden gekoppeld. Goed nieuws is dat deze simpele tafelgesprekken voor het goede doel overal ter wereld veelvuldig worden gevoerd. Niet alleen komt de wereldproblematiek in gegoede gezinnen aan de orde, ook in lagere sociale klasses worden rekensommetjes aan grote problemen gekoppeld.

De onderzoekers roepen ouders op om hun kinderen te helpen logische inschattingen te maken. Dus vraag aan je kind: hoeveel olie moet uit het lek stromen om ons huis te laten vollopen? Dergelijk rekenwerk kan later wel eens goed van pas komen…

Foto: Flickr