Praat vooral over de oorlog


oorlog oosterbeek

Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer de ouderen veel over ‘vroeger’ praten, bijvoorbeeld over de oorlog, ze hun geheugen verbeteren en minder last hebben van dementie.

‘Herinneringstherapie’ lijkt een krachtig nieuw hulpmiddel in de strijd tegen geestelijke ouderdomsziekten. Door flink in hun geheugen te graven naar verhalen over de goede oude tijd, wist een testgroep van ouderen hun hersenactiviteit met twaalf procent in zes weken toe te laten nemen.

Het onderzoek, van de Universiteit van Exeter, volgde 73 mensen, in leeftijd variërend tussen de zeventig en negentig. Een aantal van de proefpersonen had dementie.

De testgroep werd in drie stukken verdeeld. De eerste groep werd aangemoedigd om één keer per week samen te komen om herinneringen aan vroeger op te halen. De proefpersonen kregen onderwerpen op zoals jeugd, bruiloften en familievakanties. Ze bespraken ook oude voorwerpen zoals inktpotten en hoeden.

Na een periode van zes weken werd hun geheugen gemeten met behulp van een standaard cognitieve tests. De proefpersonen waren gemiddeld twaalf procent beter geworden. Proefpersonen met dementie zagen een verbetering van ongeveer acht procent.

De twee andere groepen – een die werd gevraagd om over bowlen te praten en een die werd gevraagd over hier en nu te kletsen – bleken geen beter geheugen te hebben.

Professor Catherine Haslam, de neuropsycholoog die het onderzoek uitvoerde, zei tegen de Daily Telegraph: ‘De mensen die we spraken waren vooral enthousiast om over de oorlog te praten. Het bleek een zeer belangrijk onderdeel van hun leven te zijn. Naast het verbeteren van hun geheugen vonden sommige mensen het ook gewoon ontzettend leuk om over die spannende tijd te praten.’