Postcode bepaalt overlevingskansen


Duitsers die kanker krijgen, kunnen hun kans om beter te worden afleiden uit hun postcode. Tot die schokkende conclusie komen onderzoekers van het Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ) in het vakblad International Journal of Cancer. De Duitsers bekeken de gegevens van 1 miljoen mensen die tussen 1996 en 2006 aan de 25 meest voorkomende types kanker leden.

Daaruit bleek dat mensen die in een armer postcodegebied wonen, een grotere kans maken om dood te gaan aan hun ziekte. Zo is het risico om te sterven binnen 3 maanden na de diagnose kanker, in de armste gebieden 33 procent hoger dan in de rijkste gebieden. Na een jaar is het risico 20 procent hoger, na 5 jaar is 16 procent over.

Eerder werden vergelijkbare resultaten gemeten in Canada en de Verenigde Staten. Alleen ging men er van uit dat die resultaten specifiek voor die landen waren. Het Duitse onderzoek toont aan dat het ook in Europa uitmaakt waar je woont.

Wat is de oorzaak van het verschil? De Duitsers krijgen daar niet helemaal de vingers achter. Opvallend: ze vinden dat bij borst- en prostaatkanker het verschil tussen postcodes niet bestaat. Beide soorten kanker zijn goed te genezen als je er snel bij bent. Dus spreken ze het vermoeden uit dat overleven niet te maken heeft met de beschikbaarheid van doktoren, maar met de levensstijl van mensen.

Hoe armer mensen zijn, hoe ongezonder ze leven, zo blijkt uit vele onderzoeken. En waarschijnlijk hoe sneller ze een tumor krijgen die moeilijk te genezen is, zeker als ze hun ongezonde levensstijl na de diagnose niet aanpassen. Wellicht moeten artsen daar nog meer op gaan letten.