Popocatepetl baart zorgen


Vulkanologen waarschuwen voor een uitbarsting van de vulkaan Popocatepetl, vlak bij de miljoenenstad Mexico Stad. De vulkaan is al sinds 1994 as aan het uitstoten, maar begint de laatste tijd wel erg veel actief te worden. Je kunt de 5462 meter vulkaan op heldere dagen zien liggen vanaf het centrale plein van Mexico Stad.

De oorspronkelijke inwoners van Mexico hadden al groot ontzag voor de vulkaan, die tientallen keren is uitgebarsten de afgelopen eeuwen. De naam betekent letterlijk ‘rokende berg’ in de Nahuatl taal.

Tegenwoordig liggen om de vulkaan echter dichtbevolkte gebieden, waaronder de buitenwijken van Mexico Stad en de plaats Puebla. Daarmee wonen miljoenen mensen in een potentieel zeer gevaarlijk gebied. Vulkanologen van de Universidad Nacional in Mexico Stad hebben de overheid opgeroepen om op te schalen naar een hogere alarmfase. De luchthaven van Puebla is al gesloten.

De vulkaan braakt sinds enkele dagen heet gesteente uit dat vanaf de flanken naar beneden rolt. Dat fenomeen gecombineerd met steeds heftigere aardbevingen in het gebied maakt de specialisten op vulkaangebied bezorgd.