Popmuzikanten leven korter


popmuzikanten Amy Winehouse

Jimi Hendrix (1942-1970), Kurt Cobain (1967-1994) en Amy Winehouse (1983-2011) zijn er het, eh, niet-levende bewijs van: popmuzikanten leven korter dan ‘gewone’ mensen. Peter de Leeuw van Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ging op onderzoek uit en ontdekte dat muzikanten geen voorkeursleeftijd hebben om te sterven, maar wel twee tot drie keer eerder sterven dan anderen.

Sommige mensen geloven dat échte muzikanten hun 28e verjaardag nooit vieren. Ze zouden namelijk ten prooi vallen aan ‘The curse of 27‘. Het laatste slachtoffer van de vloek: Amy Winehouse. De Leeuw ploegde stapels literatuur door en concludeerde dat de gemiddelde Europese popartiest op zijn of haar 37e overlijdt. Amerikaanse ‘concullega’s’ leggen het loodje in hun 41e levensjaar.

De afgelopen vijftig jaar is er vooruitgang geboekt: popartiesten worden steeds ouder. In de eerste 3 tot 25 jaar na het bekend worden, overlijden de meeste sterren. Diegenen die hun zilveren popsterrenjubileum halen, overlijden weer zo’n beetje gelijk met de ‘normale’ mens.

Qua doodsoorzaak is er een groot verschil tussen Europa en Amerika. Hier overlijden de meeste rockers aan een overdosis drugs of alcohol. In Amerika kosten vooral hart- en vaatziektes en kanker de sterren hun leven. Artiesten komen ook opvallend vaak om het leven door ongelukken. Zo hebben we onder anderen John Denver en r&b-zangeres Aaliyah die het leven lieten ‘on a jet plane’, Jeff Buckley die verdronk en James Dean die overleed bij een auto-ongeluk. Slechts drie procent van de sterren maakt zelf een einde aan zijn of haar leven.

Het artikel over de mortaliteit van popsterren kan je hier teruglezen.