Popmuziek wordt treuriger


Je wordt niet vrolijker van popmuziek, tegenwoordig. Sinds de jaren zestig neemt het aantal vrolijke liedjes gestaag af.

De Beatles, dat waren nog eens vrolijke knapen. Met hun dekselse beat-combo speelden ze aanstekelijke deuntjes als She loves you (yeah, yeah, yeah) waarop teenagers flink konden swingen. Zelfs de grootste muziekhater kon het niet nalaten op de ritmische klanken mee te wiegen. Popmuziek, dat was vrolijkheid.

Sindsdien is het echter snel bergafwaarts gegaan in de populaire muziek.

Kurt Cobain van Nirvana. Foto: Flourecente.
Musicologen van de Freie Universität Berlin (Duitsland) analyseerden duizend hits van 1965 tot 2009. Ze keken vooral naar de toonsoort waarin de liedjes waren geschreven, majeur (positief, vrolijk) of mineur (depressief, triest). Sinds de jaren zestig is het aantal hits in mineur verdubbeld, constateerden ze.

Muziek is ook langzamer geworden sinds de jaren zestig, ontdekten de Duitsers, ritmes van mainstream nummers zijn ondanks house en gabber rustiger geworden. Een nieuwe ontwikkeling in de laatste jaren zijn gemengde nummers, waar een trieste toonsoort wordt gecombineerd met een snel ritme en andersom. Dat is een teken dat de muziek de verwarring van onze tijd weergeeft, vertelden ze op de Duitse nieuwszender N-TV.

Om iedereen toch weer wat op te vrolijken hierbij een videootje van die mietserse hit van de Beatles uit de jaren zestig, in majeur.

Follow Faqtman on Twitter