Poolzeeën ‘verzuren razendsnel’


De poolzeeën worden steeds zuurder door de koolstofdioxide-uitstoot. Zelfs als die uitstoot nu direct stopt, duurt het nog zeker vele tienduizenden jaren voor de zuurtegraad weer hetzelfde is als vóór de industrie zijn opmars maakte. Dat zegt het Norway’s Center for International climate and Environmental Research in een rapport.

De onderzoekers zagen de zuurtegraad op verschillende plekken van de Noordelijke IJszee in ruim een eeuw tijd met 30 procent stijgen. De pH, een waarde voor de zuurtegraad, daalde sinds 1960 met 0,02 per decennium in de zee rondom IJsland (hoe lager de pH, hoe zuurder).

Iedereen weet dat koolstofdioxide de aarde opwarmt, maar minder bekend is dat de broeikasgas eveneens oceanen zuurder maakt. Vooral koude oceanen, aangezien de absorptie van koolstofdioxide uit de lucht daar het sterkst is. Door het smelten van zee- en landijs komt daar een extra probleem bij: de concentratie ionen die de pH normaal gesproken netjes stabiel houdt, daalt door dat extra water, waardoor de verzuring niet goed meer kan worden tegengegaan.

De verzuring kan grote gevolgen hebben voor de ecosystemen in de poolzeeën. Zo kan bijvoorbeeld de zeevlinder, een zeeslak, uitsterven doordat hun huisjes ‘oplossen’ door het zuur. De grotere vissen zullen de veranderingen mogelijk minder snel voelen, maar misschien wel hun eitjes. Over de precieze gevolgen voor het zeeleven is nog grote twijfel. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Foto: Ville Miettinen/CC-BY-SA-2.0