Poolwhisky naar Schotland


Een fles whisky die honderd jaar in poolijs heeft gezeten keert als een held terug naar Schotland.

In 1909 vertrok Ernest Shackleton op een expeditie naar de Zuidpool. Al een paar jaar was een spannende race aan de gang: wie zou als eerste het zuidelijkste puntje van de aarde bereiken? De Brit wilde die eer hebben.

Expeditieleden Wild, Shackleton, Marshall en Adams na hun poging de Zuidpool te bereiken. Hun whisky bleef achter.
In zijn bagage nam Shakleton een paar flessen McKinlay Schotse whisky mee, voor als iemand onderkoeld zou raken.

Shackleton zou de Zuidpool nooit bereiken. Harde wind en sneeuwval zorgden er voor dat hij sneller door zijn proviand heen ging dan voorzien. Wel beklom Shackleton met zijn expeditie als eerste de berg Erebus (3794 meter), de zuidelijkste werkende vulkaan ter wereld, en bereikte hij de magnetische Zuidpool.

De terugweg naar de kust zat vol ontberingen. Op één koekje bereikten de mannen hun schip. Ze lieten veel achter, waaronder de whisky. Die is onlangs teruggevonden en ontdooid in Nieuw Zeeland. Destilleerderij Whyte and Mackay, tegenwoordig eigenaar van het merk McKinlay wilde graag een van de flessen hebben en ze kregen hun zin.

Afgelopen nacht is een fles McKinlay in een privévliegtuig naar Schotland gevlogen. Daar zal de inhoud zorgvuldig worden geanalyseerd. Het originele recept van deze whisky is al jaren zoek en de huidige eigenaren van dit dranklabel hopen er dankzij de bevroren fles achter te komen hoe deze whisky ooit werd gemaakt.

De Zuidpool werd overigens als eerste bereikt door de Noor Roald Amudsen, een paar jaar na Shackleton.

Follow Faqtman on Twitter