Poolvos loopt van Noorwegen naar Canada


poolvos met GPS zender

Een poolvos is in minder dan drie maanden van de Noorse Spitsbergen eilanden via Groenland naar Canada gelopen. Biologen die het dier via een GPS-zender volgden, wisten niet wat ze zagen. Het dier heeft 4350 kilometer afgelegd, een vierdaagse etappe per dag. Door sneeuwstormen en en vrieskou.

Dat poolvossen soms flink aan de tippel kunnen gaan, was al bekend. Hun DNA is wijd verspreid, een teken dat dieren van verschillende populaties met elkaar paren. Maar wat de onderzoekers van het Norwegian Polar Institute zagen, tart elke verbeelding. Aanvankelijk dachten ze aan een fout in hun computer.

route poolvos

Deze vos maakte deel uit van 60 exemplaren die met een zender waren uitgerust. Ze maakte de oversteek naar het andere continent over zee-ijs tussen april en juli vorig jaar. De zender hield deze winter op met werken, maar ze is sindsdien nog verder Canada in waargenomen.

Al in 1885 vond de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen vossensporen op de Noordpool. Hij vroeg zich toen al af hoe het kan dat vossen zo noordelijk komen. Andere exemplaren zijn al waargenomen ver van hun oorspronkelijke habitat. Maar dat ze zulke einden kunnen lopen en dat zo snel doen, is nieuw. De onderzoekers vermoeden dat ze uit voedselgebrek aan de wandel is gegaan.