Poollicht op Saturnus


Deze dagen is prachtig poollicht te zien in Finland en Noorwegen. Maar ook op Saturnus.

Dat heeft de ruimtetelescoop Hubble ontdekt. Voor het eerst zijn Daar foto’s van gemaakt. Saturnus staat sinds een jaar ‘gunstig’ om de planeet vanaf aarde te bekijken. Vanaf onze planeet kijken we precies loodrecht op de rand van de ringen van Saturnus.

Saturnus met aurora's op beide polen. Foto: esa
Saturnus met aurora's op beide polen. Foto: esa

Daardoor kunnen we de beide polen van de planeet zien. Zo’n situatie komt slechts eenmaal in de 15 jaar voor. De Hubble-telescoop heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om opnamen van beide polen. Daarop zijn flikkerende aurora’s op de geringde planeet laat zien. Net als aurora’s op aarde gaat het om geladen deeltjes van de Zon die langs magnetische veldlijnen van de poolgebieden van de planeet oplichten.

Subtiele verschillen tussen het noorden zuiden op Saturnus tonen verschillen in het magnetische veld. In het noorden van de geringde planeet is het magnetisme enigszins onregelmatig en iets sterker dan in het zuiden.

Saturnus is qua omvang de tweede planeet in ons zonnestelsel. Zijn diameter is bijna tien keer zo groot als de Aarde. De geringde planeet draait op 2,2 miljard kilometer afstand om de zon – dat is bijna tien keer de afstand aarde-zon.