Poollicht in het verre universum


LSR J1835+3259

Het is een van de mooiste dingen die je op aarde kunt zien: het poollicht of aurora. Een team van sterrenkundigen heeft heeft dit verschijnsel voor het eerst buiten ons zonnestelsel ontdekt. De lichtverschijnselen werden waargenomen op een hemellichaam genaamd LSR J1835 + 3259, maar poollichten ontstaan daar op een andere manier dan op aarde.

LSR J1835 + 3259 ligt op ongeveer 18 lichtjaar afstand van de aarde en is waarschijnlijk een zogenoemde bruine dwerg, een kleine, zwakke ster. In bruine dwergen vinden weliswaar fusieprocessen plaats, maar waterstoffusie, zoals in onze zon, is er niet.

Een team van het California Institute of Technology in Pasadena (VS) ontdekt echter dat er aurora’s voorkomen op LSR J1835 + 3259. Die moeten tot ongeveer 10.000 keer zo sterk zijn als de krachtigste in ons zonnestelsel. Dat toont een analyse van de straling uitgezonden door het verre hemellichaam.

Wat de aurora’s veroorzaakt op de bruine dwerg, is op dit moment is nog niet duidelijk, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Nature. Ze vermoeden dat LSR is J1835 + 3259 door een planeet ter grootte van de aarde wordt omcirkeld en dat daarbij de magnetische velden van de twee hemellichamen op elkaar inwerken. Dat zou een voldoende energie opwekken om een krachtig noorderlicht mogelijk te maken.