Pompoen met koninklijk bloed


Een gedroogde en uitgeholde pompoen uit de 18e eeuw bevat resten bloed van de Franse koning Louis XVI. Deze stierf in 1793 onder de guillotine, nadat hij was verdreven door de Franse Revolutie. Na zijn executie doopten souvenirjagers zakdoeken in zijn bloed, dat in overvloed aanwezig was. Volgens de legende werd er ook bloed opgevangen in een kalebas, eem gedroogde soort pompoen. Die is nu met de laatste technieken onderzocht.

De beul toont het hoofd van Louis XVI. Souvenirjagers namen daarna delen van hoofd en lichaam mee.

De natuurlijke beker bevat inderdaad zeer waarschijnlijk het bloed van de koning, zeggen Italiaanse en Franse onderzoekers nu. Ze vergeleken het bloed met DNA dat is gevonden in een gemummificeerd hoofd dat zou behoren tot Henri IV (1553-1610), een verre voorvader van Louis XVI. De twee stoffelijke overschotten waren inderdaad familie van elkaar. Volgens de onderzoekers delen ze zo veel genetisch materiaal dat er sprake is van een over-overgrootvader en kleinzoon.

Met de ontdekking van het verwantschap hebben de onderzoekers tegelijk de authenticiteit van twee Franse koninklijke relicten aangetoond. Frankrijk heeft een kleine, maar zeer fanatieke beweging voor terugkeer van de monarchie. Voor deze mensen zijn de stoffelijke overschotten van hun koningen bijna heilig. De begraafplaats van het hoofd van Henri IV in Saint Denis is een geliefde verzamelplaats voor royalisten.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het vakblad Forensic Science International.