Politiek zaak van Randstad


Vandaag kunnen we naar de stembus. Maar voor wie stemmen we? Voor een Randstedeling, zo blijkt uit een klein onderzoekje.


Tweede Kamer weergeven op een grotere kaart

Legenda: groen=CDA, rood=PvdA, blauw=VVD, geel=PVV, groen=GroenLinks, lichtblauw=D66, paars=SP. Alle plaatsmarkeringen zijn benaderingen, aangezien het precieze adres van de Kamerleden niet bekend is.

We keken naar de eerste tien plaatsen op de stemlijst van de partijen die in de peilingen tien of meer zetels krijgen. We hebben al deze tien kandidaat-Kamerleden met hun woonplaats op een Google Map gezet. Wat blijkt? Politiek is een kwestie van de Randstad. Vooral de agglomeraties Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn populaire woonplaatsen voor zij die ons moeten gaan regeren. Drenten of Zeeuwen (qua woonplaats) tref je in de hogere regionen van de partijen niet aan.

Hier komt waarschijnlijk iemand uit Amsterdam of Den Haag te zitten.
Hier komt waarschijnlijk iemand uit Amsterdam of Den Haag te zitten.

De grootste concentratie frontbenchers van buiten de Randstad tref je aan in Limburg, waar vooral Heerlen ‘hofleverancier’ is van de Kamer. Ook de stad Groningen doet het redelijk, met twee aspirant Kamerleden, evenals Enschede.

Wat verder opvalt is dat bijna alle belangrijke Kamerleden in grote steden wonen. Ze hebben een voorliefde voor gemeentes met 100.000 inwoners of meer. Dat is vooral opmerkelijk bij Groen Links. De mensen van de partij die zich voor natuur en milieu inzet, wonen zelf bij voorkeur zo ver mogelijk van het groen. VVD’ers zijn net gewone mensen, ze wonen vooral in grote steden. Er is slechts één VVD’er die in Wassenaar woont.

Faqt heeft ook uitgezocht waar eerste tien aspirant Kamerleden van de belangrijkste partijen zijn geboren.


Geboorteplaats politici weergeven op een grotere kaart

Groen=CDA, Rood=PvdA, Donkerblauw=VVD, Lichtblauw=D’66, Roze=Groenlinks, Paars=SP, Geel=Christenunie, Paarse punaise=PVV. De balonnetjes met een stip betreffen de lijsttrekker.