Politici doen vaak wat ze beloven


Nieuws van het type ‘stop de persen’: Nederlandse politici houden zich vaak aan hun woord en voeren beloftes uit.

Als een politicus in Nederland tijdens de verkiezingen iets belooft, dan is er een kans van 6 op de 10 dat hij of zij zich daarna aan deze belofte zal houden. Gebeurt dat niet, dan is het te danken aan coalitievorming.

De Leidse politicoloog Tom Louwerse onderzocht de verschillen tussen het Britse en het Nederlandse politieke systeem en de invloed daarvan op verkiezingsbeloftes.

Zestig procent van Job Cohen.
De Britten hebben een systeem waarin meestal één partij de meerderheid heeft; in Nederland moeten partijen bijna altijd coalities vormen.

Houden Britse partijen zich daarom vaker aan hun beloftes? Zij kunnen immers gewoon hun programma uitvoeren. Nee, ontdekte Louwers. Juist door het systeem met twee partijen veranderen politici nog wel eens van mening. Ze zijn ergens tegen omdat de andere partij er voor is, wat er ook in het programma staat.

Nederlandse politici moeten in ingewikkelde onderhandelingen een kabinet in elkaar timmeren. Dat betekent weliswaar dat ze hun beloftes niet altijd kunnen nakomen, maar veel minder radicaal breken met hun programma. Zo’n 60 procent van de beloftes wordt uitgevoerd.

Follow Faqtman on Twitter